KOZYATAĞI SÜMKO SİTESİNDE EVİNİZİ, OFİSİNİZİ SATMAK YA DA KİRALAMAK İÇİN İŞİN UZMANINI TUĞBA YILMAZ'ı ARAYIN...506 860 97 34...

21 Ocak 2014 Salı

Yeşil bina nedir? Avantajları nelerdir?

Yeşil bina nedir? Avantajları nelerdir? 

Türkiye'de yeşil binaların önemi giderek artıyor. Enerji tüketimini önemli ölçüde azaltan doğa dostu binalar, temiz çevre ve konforlu bir yaşam alanı sunması nedeniyle de dikkat çekiyor. 
Türkiye'de yeşil binaların sayısı her geçen gün artıyor. Peki tüm dünyada yaygınlaşan ve son yıllarda Türkiye'de de sayıları giderek artan, sürdürülebilir, ekolojik, yeşil, çevre dostu gibi pek çok isim altında karşımıza çıkan doğayla uyumlu yapılar niye bu kadar önemli?

Çünkü küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi; çevre dostu binaların yapılmasını zorunlu hale getiriyor.

Uzmanlara göre, küresel ısınmaya yol açan karbonunun yüzde 40'ı konutlardan çıkıyor. Suyun yüzde 12'sinin, elektriğin yüzde 71'inin konutlarda tüketildiği ve atıkların ise yüzde 65'inin konutlardan kaynaklandığı da hesaba katılınca yeşil binaların lüks değil, bir zorunluluk olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Yapılan araştırmalar yeşil binaların önemini rakamlarla ortaya koyuyor. Buna göre; binaların yeşil veya çevreci olarak nitelendirilen kriterlere uygun inşa edilmesiyle enerji tüketiminde yüzde 24 ila 50, su tüketiminde yüzde 40, karbon salınımında yüzde 33 ila 39, atıklarda ise yüzde 70'e varan oranda düşüş sağlanıyor. 



Enerjiyi az harcıyor, doğayı koruyor

Sürdürülebilir bina olarak da bilinen yeşil binalar, tasarımda, inşaatta, işletmede çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen, enerjiyi ve suyu daha az harcayan, kaynakları ve malzemeleri daha verimli kullanan binalar olarak tarif ediliyor.

Geleneksel yöntemlerle inşa edilen binalar, üretilen enerjinin yüzde 70'ini, su kaynaklarının yüzde 17'sini, kesilen ağaçların yüzde 25'ini tüketirken karbondioksit emisyonunun da yüzde 33'üne neden oluyor. Geleneksel binalarda sadece yüzde 5 oranında geri dönüşümlü malzeme kullanılıyor.

Yeşil binaların sağladığı diğer avantajlar ise şöyle sıralanıyor:

• Yapım aşamasında doğal çevre tahribatının en aza indirilmesi
• Atık malzemelerden dönüştürülerek üretilen yapı malzemelerinin kullanılması
• Hafriyat ile ortaya çıkan atık malzemenin değerlendirmeye alınması
• Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması
• Yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltma
• Az su tüketen bitki ve ağaçlar ile peyzaj yapılması
• Doğal ışıktan yararlanma
• Etkili yalıtım sistemleri ile enerji tasarrufunun sağlanması, ses ve ısı yalıtımının oluşturulması
• Karbondioksit salınımının azaltılması
• Az su tüketen armatürlerin kullanılması
• Binada tüketilen atık suyun arıtılması ve sulama amaçlı kullanılması
• Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması.

Yerli sertifika 2014'te hazır

İnşaatların yeşil bina olarak kabul edilmesi için, bütün dünyada kabul edilen çevre dostu bir sertifikaya sahip olması gerekiyor. Türkiye'de de özellikle binalar için LEED ve BREEAM gibi sertifika sistemleri kullanılıyor. Bu sertifikalar; binada enerji ve su kullanım düzeyi ve biçiminden, inşaatın yalıtımına, karbondioksit salınımı ve binanın toplu taşıma ulaşımına yakınlığına, bisiklet parkına kadar onlarca kriter dikkate alınarak veriliyor.

Türkiye'de de yerli yeşil bina sertifikasına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yabancı sertifikalara alternatif olacak Ulusal Yeşil Bina Sertifikası'nın 2014'te hayata geçirilmesi planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KAR MANZARALI SÜMKO

KAR MANZARALI SÜMKO

SÜMKODAN KAR MANZARALARI

SÜMKODAN KAR MANZARALARI

Sümko Sitesini Nereden Biliyorsunuz??

GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ TUĞBA YILMAZ...506 860 97 34...

SÜMKO KAR

SÜMKO KAR

MUTLU YILLAR

MUTLU YILLAR
2013

SÜMKO DA KIŞ

SÜMKO DA KARLI YOLLAR

SÜMKO DA KARLI YOLLAR