KOZYATAĞI SÜMKO SİTESİNDE EVİNİZİ, OFİSİNİZİ SATMAK YA DA KİRALAMAK İÇİN İŞİN UZMANINI TUĞBA YILMAZ'ı ARAYIN...506 860 97 34...

19 Ocak 2014 Pazar

KONUT ALIRKEN NET BRÜT FARKINA DİKKAT EDİN !


KONUT ALIRKEN NET BRÜT FARKINA DİKKAT EDİN !

100 metrekare bir ev satın aldınız. Peki eviniz gerçekten 100 metrekare mi? 

Bu tür kötü bir sürprizle karşılaşmak istemeyenler için net ve brüt metrekarenin ne demek olduğunu araştırdık. 

Net ve brüt metrekare farkı ev alan vatandaşların karşılaştığı en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farklı olduğu durumlarla sıkça karşılaşılıyor. Bunun sonucunda mağdur olan vatandaşlar da büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Ancak gayrimenkul uzmanları sıkça yaşanan bu soruna karşı tüketicinin ev alırken bilinçli ve dikkatli davranarak kendisini koruyabileceğini vurguluyor. Tüketicilerin konut alırken bazı soruları sorması gerektiğine işaret eden uzmanlar, bazı uyarılarda bulunarak: “Birçok firma asansör boşluğu, havalandırma, baca boşlukları, sosyal donatı alanları ve hatta otoparkları da brüt metrekareye dahil ederek satış yapıyor. Hal böyle olunca da, net-brüt alan farkı çok açılıyor. Örnek vermek gerekirse; brüt alanı 130 metrekare olan bir konutu, “En az 110 metrekare olur” diye düşünen tüketici, teslim sırasında net alanın 90 metrekareye kadar düştüğünü görebiliyor. Bu durum şaşırtıcı olsa da konut alıcıları bu tür bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bu gibi durumlarda hayal kırıklığına uğramak istemeyen müşteri, konut alırken hassas davranmalı, ‘alacağım konutun brüt alanı, net alanı kaç metrekare? Ben kaç metrekare süpüreceğim? Net ve brüt alana neler dahil? gibi soruları mutlaka sorması gerekiyor” diyor. 

Net ve brüt metrekare ne demektir?

Bilgi sahibi olmasının da büyük önem taşıdığı net ve brüt metrekare konusunda farklı tanımlamalar kullanılsa da aslında anlaşılır bir tanım ortaya koymanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, şu açıklamayı yapıyor: “Bir dairenin net metrekaresi demek; o dairenin zeminine döşenebilecek ıslak zeminlerin ya da halıların ya da parkelerin, kısacası daire içinde yaşanabilecek, ayağınızı basabileceğiniz alanların büyüklüğüdür.” Kimi projelerde brüt metrekare 80 metrekare iken, o dairenin net büyüklüğü teras ve balkonu çıkardığınızda 50 ya da 60 metrekareye kadar düşebiliyor. 
“Brüt alan ise; bir binanın herhangi bir katındaki dairelerden birinin o katta kapladığı toplam alanın büyüklüğüdür. Brüt metrekare hesabına daire içindeki balkon, duvarların iz düşüm olarak yarattığı alanlar, hatta kimi projelerde o dairenin kullanımındaki teraslar da dahil ediliyor. Baca boşlukları, varsa atık sistemi boşlukları da brüt metrekare alanına ekleniyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KAR MANZARALI SÜMKO

KAR MANZARALI SÜMKO

SÜMKODAN KAR MANZARALARI

SÜMKODAN KAR MANZARALARI

Sümko Sitesini Nereden Biliyorsunuz??

GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ TUĞBA YILMAZ...506 860 97 34...

SÜMKO KAR

SÜMKO KAR

MUTLU YILLAR

MUTLU YILLAR
2013

SÜMKO DA KIŞ

SÜMKO DA KARLI YOLLAR

SÜMKO DA KARLI YOLLAR